3 Haziran 2017 Cumartesi

Şemsiye 60 ( Ramazan Davulu )

Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!Dan!!!

   Sen buna gelenek demişsin ama kardeş bu bildiğin gürültü. :Artık gerekliliğini albenisini yetirmiş bir yöntem. Çoğaldık, şehirler olduk. Hem de çok kalabalık şehirler. Karıştık birbirimize. Artık olmuyor bence. Yürümüyor bu gelenek. Ki zaten İslam ile alakası yok. Alakası olsaydı namaz emredildiğinde Peygamberimiz bu öneriyi kabul ederdi. Onun yerine ezanı kabul etti...
  Anneme sordum anlattı. "Eskiden nasıldı bu davulculuk?"
- Otuz küsür hane vardı köyde. Davulcu köyümüzde yaşayan biriydi. O zamanlar telefonlar çalar saatler nerede. Davulcu her evin kapısına gider uyanana kadar çalardı. Evden biri uyandık dedikten sonra başka bir eve ancak öyle geçerdi. Ona güvenirdik. Bayram namazından sonra da davulcu için para toplanır herkes gönlünden ne koparsa verirdi. Şimdiki gibi kapılara gelip verilen parayı beğenmemezlik yapılmazdı.
Anneme hak verdim. Yaşlısı var hastası var oruç tutmayanı tutamayanı var. Uyuyan bebekler var. Belki sahuru beklemeden yiyip yatanlar ve davulun o gürültüsü ile uyananlar var. Her gelenek devam ettirilecek diye bir şey yok. Ki bunu bu kadar yüceltip Allah'ın emri gibi bağlı kalmak da gereksiz.
 Gelenek zarar veriyorsa miadı dolduysa bitsin orda. Kan davası da bir gelenek mesela, başlık parası vs. Bunlarda diretiyor muyuz? Hayır. Nostaljik bir şeyler arayanlara çok seçenek var. Mahyalara baksınlar büyük camilerin. İftar çadırına gitsinler. Ramazanın geldiğini hatırlamaksa amaç teravihe gidilsin. O kalabalığa girilsin.
Ama lütfen sahura kalkmaya daha 2 saat varken gümbür gümbür geçilmesin. Onun yerine yanık sesli bir müezzin temcîd okusun. Sizler için de şuraya bırakıyorum:

Hiç yorum yok:

Şemsiye 85 ( Gökteki Sarı Balık 14)

YA TAHAMMÜL YA SEFER MUSTAFA KUTLU Tahammüllerimizle yaşıyoruz. Hayatımıza öyle yön veriyoruz. Tahammül etmediğimizde sefer kaçınılma...